Corona uitbraken op basisscholen. Preventief testen met de sneltest is de oplossing!

Basisscholen in Fryslân zijn alert op een toename van het aantal coronabesmettingen

Van de 132 leerlingen van basisschool De Twine in IJlst, die maandag de deuren moest sluiten vanwege een corona-uitbraak, is inmiddels bijna een kwart positief getest. Daarnaast zijn er zeven medewerkers besmet. De onderbouw van de school is nauwelijks getroffen door corona en zou misschien al eerder terug naar school kunnen.

Richard de Boer

Geplaatst: 18 maart 2021 om 20:00

 

100%

Maar het is voor schooldirecteur Gerben Veenstra nog te vroeg om te zeggen wanneer de school weer open kan. „Wy hawwe ek te krijen mei fjouwer learkrêften yn karantêne, dy moatte wol earst klachtefrij wêze. Dêr moatte wy goed oer neitinke.” Veenstra probeert er nuchter onder te blijven. „It is no even net oars en panyk hat gjin doel. We hâlde goed kontakt mei de GGD en de âlders.”

Dat is niet altijd eenvoudig, zegt beleidsadviseur Dineke Nieuwland van onderwijskoepel Odyssee. „Je zit als school tussen het advies van de GGD en de ouders in. Niet iedereen is even voorzichtig of gelooft zelfs in het bestaan van corona.”

Best verontrustend

Op een van de Odysseescholen, obs De Wyken in Sneek, zitten op dit moment drie klassen in thuisquarantaine. „In de eerdere lockdowns hebben we bijna geen besmettingsgevallen gehad, nu zien we ze echt wel meer. Dat is best verontrustend, want we houden ons aan de protocollen en hebben zoveel mogelijk gespreide openingstijden en pauzeclusters ingevoerd. Maar het verschil zit vermoedelijk in de Britse coronavariant.” Die variant verspreidt zich volgens het RIVM steeds verder en wordt bij drie kwart van de onderzochte besmettingen aangetroffen.

 

Er zijn ouders die zeggen: het is gewoon maar een griepje, hoe kun je die kinderen in quarantaine doen? Maar dat is onderdeel van het protocol

 

„We hebben nu sinds vier weken de scholen open, maar in elke week zijn er wel klassen in thuisquarantaine geweest”, zegt bestuurder Harrie Steenstra van de christelijke koepel Noventa. Het ziekteverzuim onder de leerkrachten is hoger dan normaal. Begin maart bleef een van de Noventa-scholen, cbs De Bernebrêge in Surhuisterveen, vanwege besmettingen twee dagen dicht.

„Er zijn ouders die zeggen: het is gewoon maar een griepje, hoe kun je die kinderen in quarantaine doen? Maar dat is onderdeel van het protocol. En sommige andere ouders durven hun kinderen niet naar school te brengen, bang voor besmetting. Zo komen er vier leerlingen uit een gezin met een boerderij. De ouders vrezen in de problemen te komen met het bedrijf als zij corona krijgen en daarom worden de kinderen thuis gehouden. We geven die kinderen wel afstandsonderwijs.”

Snel handelen

Leerkrachten in het basisonderwijs met gezondheidsklachten, kunnen zich met voorrang bij de GGD laten testen. Maar dat werkt vaak niet in de praktijk, zegt bestuurder Hans Greidanus van de christelijke koepel PCBO Leeuwarden. „We vinden het belangrijk dat kinderen op school zijn, maar dan moet dat ook goed gefaciliteerd worden. Sneltesten worden door de GGD gedaan, maar in de praktijk is daar een lange wachttijd. Wij werken met grote groepen en willen snel kunnen handelen.”

 

Dat er onderwijs wordt gegeven, is óók relevant om de maatschappij weer te kunnen laten draaien. We hebben al vanaf het begin gezegd dat sneltesten belangrijk zijn

 

Het valt Greidanus „enorm tegen” dat dit vanuit Den Haag niet wordt aangestuurd. „Dat er onderwijs wordt gegeven, is óók relevant om de maatschappij weer te kunnen laten draaien. We hebben al vanaf het begin gezegd dat sneltesten dan belangrijk zijn voor het onderwijs.”

Naast de optie om bij de GGD te testen, biedt Greidanus zijn leerkrachten daarom de mogelijkheid om bij een alternatieve teststraat, aan de Leeuwarder Planetenlaan, een sneltest te doen. „Daar krijgen leerkrachten door middel van een antigeentest binnen drie kwartier de uitslag. Dat zorgt ervoor dat we niet meteen een hele schoolklas naar huis hoeven te sturen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Heb je vragen?