Een jaar lang corona in nederland, wat is er allemaal gebeurd

Zaterdag precies een jaar geleden maakte toenmalig zorgminister Bruno Bruins live op tv bekend dat het coronavirus ook in Nederland was vastgesteld. Een zwaar jaar volgde, waarin veel mensen werden geraakt door het virus, bijvoorbeeld doordat ze ernstig ziek werden of overleden. Hieronder de belangrijkste besmettings-, ziekte- en sterftecijfers op een rij.

Bijna 1,1 miljoen positieve tests

De man in een Tilburgs ziekenhuis die als eerste te horen kreeg dat hij besmet was met het coronavirus, is daarin inmiddels gevolgd door ongeveer 1.080.000 anderen. Dit cijfer van het RIVM is echter verre van compleet.

Zeker aan het begin van de uitbraak werden lang niet alle dragers van het virus getest. Maar door de snelheid – met dagelijkse en wekelijkse updates – stonden RIVM-cijfers vaak aan de basis van coronabeleid. Het getrainde oog kan erin herkennen in welke richting het virus zich beweegt.

2,6 miljoen Nederlanders zouden besmet zijn geweest

Gegevens van Sanquin helpen inschatten hoeveel mensen werkelijk besmet zijn geraakt. De bloedbank brengt maandelijks naar buiten hoeveel donoren antistoffen tegen het coronavirus hebben. Volgens de laatste stand, van half februari, heeft 15 procent van de donoren het virus gehad. Dat komt neer op 2,6 miljoen mensen, als wordt aangenomen dat een net zo groot deel van de hele bevolking besmet is geweest.

41.000 opnames, waarvan 8.700 op ic

De vraag hoeveel mensen met ernstige symptomen kampten, valt het best te beantwoorden door te kijken naar de ziekenhuisopnames. Tot nu toe zijn zo’n 41.000 mensen opgenomen (geweest) op een verpleegafdeling van een ziekenhuis en ongeveer 8.700 mensen op de ic, blijkt uit gegevens van de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Een deel van hen kwam te overlijden.

Besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen sinds 27 februari 2020, per gemeente

Tienduizenden mensen houden nog lange tijd klachten

Sommige COVID-19-patiënten (onder wie veel ic-patiënten) hebben na hun coronabesmetting en eerste ziekteperiode nog maanden nodig om volledig te herstellen. Hoeveel dit er precies zijn, is niet bekend; lang niet iedereen wordt behandeld (en dus geregistreerd). Wel schat fysiotherapeutenfederatie KNGF dat minstens 28.000 voormalige COVID-19-patiënten momenteel fysiotherapiebehandelingen als nazorg krijgen, meldt een woordvoerder aan NU.nl.

Dit zijn vooralsnog veelal patiënten uit de eerste golf. Doordat het een tijdje duurt voordat iemand met langetermijncoronaklachen bij de fysiotherapeut belandt, zijn veel tweedegolfpatiënten nog niet in beeld.

Zeker 100.000 operaties uitgesteld

Ook veel andere patiënten zijn geraakt door het virus, zij het indirect. Vorig jaar zijn zeker 100.000 noodzakelijke, maar niet-spoedeisende operaties uitgesteld. Bedden, operatiekamers en apparatuur werden vrijgemaakt voor COVID-19-patiënten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Verenigingen voor Anesthesiologie en Heelkunde.

Ruim 15.000 bevestigde COVID-19-sterfgevallen

Het is moeilijk te zeggen hoeveel mensen zijn overleden aan COVID-19. Het RIVM meldde tot nu toe ruim vijftienduizend coronagerelateerde sterfgevallen, maar dit cijfer is incompleet. GGD’s laten het instituut niet altijd weten dat iemand is overleden aan COVID-19, onder meer omdat dit niet verplicht is. Bovendien zijn ook mensen aan de gevolgen van het virus overleden terwijl zij er niet op getest zijn.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schetst een completer beeld door naar doodsoorzaakverklaringen van artsen te kijken. Die vertellen dat van maart tot en met oktober dertienduizend mensen zeker of vermoedelijk aan COVID-19 zijn overleden, ongeveer 75 procent meer dan bij het RIVM bekend is over die periode. Onder de slachtoffers waren opvallend veel ouderen, langdurigezorgontvangers en mannen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Heb je vragen?