Nederland doet duitsland na: Binnenkort jezelf testen op corona!

Duitsland is begonnen met het op grote schaal inzetten van de corona sneltesten.
Vanaf zaterdag zullen in de duitse supermarkten, drogisterijen en apotheken  Covid-19 antigeen sneltesten verkocht worden om thuis af te nemen, te beginnen met discounter Aldi. Dit is wat u moet weten.
Aldi Nord en Aldi Süd kondigden woensdag aan dat klanten slechts één pakje per keer zullen mogen kopen om hamsteren te voorkomen en zodat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen profiteren.
Nederland heeft besloten om hetzelfde te gaan doen. Vanaf april zullen de corona sneltesten op grote schaal ingezet gaan worden om de pandemie te bestrijden. De corona antigeen sneltest zal eindelijk als zelftest ingezet gaan worden, waardoor iedereen zichzelf eenvoudig kan testen.
Verkoop ook in drogisterijen en supermarkten
Drogisterijketens Rossmann en DM in duitsland zijn van plan de producten volgende week dinsdag 9 maart te gaan verkopen. Apotheken in heel Duitsland hebben laten weten dat zij de producten ook binnenkort willen gaan aanbieden. Ook discounterconcurrent Lidl en de supermarkten Rewe en Edeka hebben de kwestie op hun radar.
Eind februari had het Federaal Instituut voor Geneesmiddelen en Medische Hulpmiddelen voor het eerst speciale goedkeuringen verleend voor coronavirus-zelftests. Bij alle drie de producten worden de monsters genomen door een uitstrijkje over de voorkant van de neus te nemen.

Hoe gemakkelijk is het om jezelf thuis te testen?
De nieuwe snelle doe-het-zelf-tests hebben een groot voordeel: het staal met het wattenstaafje kan in het voorste neusgat worden genomen, en is dus vrij gemakkelijk thuis uit te voeren. Ditzelfde geldt voor de Joysbio antigeen sneltesten die wij op deze website aanbieden.
Bij de professionele sneltesten daarentegen wordt het monstermateriaal ver achter in de neus of diep in de keel verzameld – wat betekent dat een specialist nodig is om te assisteren.
Voor de sneltesten is geen extra laboratoriumapparatuur nodig. Het principe is vergelijkbaar met een zwangerschapstest: na 15 tot 20 minuten geven teststrookjes aan of de patiënt coronavirus-positief of -negatief is.
De viroloog Sandra Ciesek uit Frankfurt ziet weinig problemen met de thuistests: “Ik denk dat iedereen snapt hoe je een neusuitstrijkje maakt, en zo niet, dan zijn er genoeg video’s om te laten zien hoe het moet”, zegt ze in de NDR-podcast Coronavirus Update.

COVID 19 sneltest | Corona sneltest

Snelle tests zijn echter niet zo betrouwbaar als PCR-tests die in een laboratorium worden geanalyseerd. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI) moet de betrokkene, indien het resultaat van een antigeentest positief is, zich isoleren en contact opnemen met zijn arts of plaatselijke gezondheidsdienst om een PCR-test te laten uitvoeren.
Mensen worden er ook aan herinnerd zich aan de afstands- en hygiëneregels te blijven houden, zelfs als ze een negatief resultaat van de snelle test hebben.
Wat zeggen Duitse politici?
De leider van de FDP (Freie Demokratische Partei), Christian Lindner, benadrukte half februari al dat de snelle tests op het coronavirus een kans op meer vrijheid zouden kunnen zijn, midden in de aanhoudende en ingrijpende pandemie.
Als een zogenaamde “vaccinatiekaart voor een dag” zouden de snelle tests tijdelijke normaliteit kunnen bieden en op korte termijn meer vrijheden kunnen toestaan, zoals het bezoeken van restaurants of concerten.
De sociaal-democratische SPD-gezondheidsdeskundige Karl Lauterbach ging zelfs nog een stap verder en verklaarde tegenover de WDR dat de pandemie met behulp van sneltests massaal zou kunnen worden verlicht. Overeenkomstige studies bewijzen dit, zei hij.
Maar net als bij vaccinaties is er ook bij sneltesten een probleem: de beschikbaarheid. Om de pandemie een halt toe te roepen, zouden alle Duitsers zich twee keer per week moeten laten testen.
Dat komt neer op 160 miljoen sneltesten per week. Sommigen beschouwen dit als een utopie, aangezien het huidige quotum slechts 45 miljoen sneltesten per maand bedraagt.

SARS Covid 19 sneltestkit | antigen Corona sneltest

2 reacties op “Nederland doet duitsland na: Binnenkort jezelf testen op corona!

    • Valeria Vosters zegt:

      Het doel van de sneltest is om verspreiding van het virus tegen te gaan. Als de test positief is, blijf je uiteraard binnen. Het is uiteraard ieders eigen verantwoording om serieus om te gaan met de situatie en eerlijk te zijn over het resultaat van de test om zo te voorkomen dat je anderen ziek maakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Heb je vragen?